Проверката ще обхване допълнително сключените дългосрочни договори за изкупуване на ток с "Ей И Ес - Марица изток 1" и "Енел - Марица изток 3".
Тя започна след самосезиране на държавното обвинение, провокирано от масовите протести в цялата страна срещу високите цени на тока.

Проверката на дългосрочните договори за изкупуване на ток от двата ТЕЦ-а през 2002 и 2005 г. започва след вчерашното посещение на Добрев при главния прокурор. Вече бившият министър обвини лично за подписването на договорите тогавашния министър Румен Овчаров и шефа на НЕК Васил Атанасов. Днес депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров заяви на пресконференция в парламента, че няма нищо общо с договорите за ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3.

Новите проверки ще бъдат проведени от екип от прокурори от Софийската градска прокуратура и служители на ДАНС под ръководството на градския прокурор Николай Кокинов.

Работата в двата ТЕЦ-а трябва да приключи до 22 март.
До тогава се очаква да приключи и проверката в трите ЕРП-та.
До дни ще се чакат и резултатите от проверката в енергийния регулатор. Ако бъдат открити данни за престъпление, ще има и конкретни обвинения, обеща главният прокурор Сотир Цацаров.